Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Nidzicy?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Proces ten trwa od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Placki formuje się w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie możemy na niej spotkać to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Nidzicy. Warto dodać, że wpisano ten rodzaj pizzy w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
Jest to rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Smaruje się ją białym sosem z krowiego mleka. Dodatki to: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupiące, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Nidzicy, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Nidzicy
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Gdzie powstała pizza?
Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tamtych czasach otwarto pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca wprowadził pizzę na dwór.
Jak głosi legenda, pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Wprawiło to królową w zachwyt i zaczęto ją tak nazywać.
Moda na to danie ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku powstała w 1905 roku. W innych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
Dzisiaj to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Nidzicy. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?