Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Regionalny Festiwal Drobiu w Nidzicy [ZDJĘCIA]

Robert Orzechowski
Festiwal Drobiu w Nidzicy
Festiwal Drobiu w Nidzicy warmia.mazury.pl
Podczas siódmego Regionalnego Festiwalu Drobiu, który odbył się w Nidzicy, rozegrany został konkurs na najlepiej przyrządzoną kaczkę.

Regionalny Festiwal Drobiu

W tegorocznym konkursie „Na najlepszą potrawę z drobiu” rywalizowały cztery lokalne sołectwa przygotowując potrawę z kaczki:
- sołectwo Radomin z potrawą „Kaczka á la babka ziemniaczana” czyli luzowana kaczka faszerowana tartymi ziemniakami z boczkiem;
- sołectwo Żelazno z potrawą „Kacze uda w cytrynie”;
- sołectwo Piotrowice z potrawą „Kaczka w sosie winnym”;
- sołectwo Grzegórzki z potrawą „Szalona kaczka w warzywach”.

Dania oceniało jury w składzie: Alicja Bojarska - zastępca dyrektora Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Leszek Śpiewak - zastępca burmistrza Nidzicy oraz Marta Szymańska - zwyciężczyni ubiegłorocznego konkursu „Na najlepsza potrawę z drobiu”.

Tym razem zdobywcą Pucharu Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego zostało Sołectwo Radomin za „Kaczkę á la babka ziemniaczana”. Ponadto wszystkie sołectwa uczestniczące w konkursie otrzymają od burmistrza Nidzicy zestawy gier planszowych przeznaczonych dla świetlic wiejskich.

Na Placu Wolności w Nidzicy można było skosztować chłodnika litewskiego, który przygotowała Dagmara Gęstwińska z Gospodarstwa Agroturystycznego „Kalinówka” z Pietrzwałdu – członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Pani Dagmara nie tylko przygotowywała chłodnik na miejscu, ale również zdradziła zainteresowanym tajniki swojej kuchni. Opowiedziała m.in. jak przygotować zakwas z buraków, który jest doskonałym probiotykiem, znanym w kuchni polskiej od wieków, a ostatnio wracający do łask. Przy okazji warto wspomnieć, że przygotowywany w Nidzicy chłodnik wpisany został na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako chłodnik litewski.

Imprezie towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz występy artystyczne. Swoje wyroby sprzedawali: Zakład Masarski Zbigniew Rolka, Sklep Zielarnia Joanna Kulczyk, "Qraś" Wędliny Catering Robert Kurko, Gospodarstwo Pasieczne „Miody Wileńskich“ Mateusz Wileński, Zakład Wędliniarski „Flis-Pol“ Jarosław Flis. Na osobnym stoisku prezentował się Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

źródło: www.warmia.mazury.pl

Więcej informacji z Warmii i Mazur jest na stronie: warminskomazurskie.naszemiasto.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nidzica.naszemiasto.pl Nasze Miasto