MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Babka lancetowata lub inaczej wąskolistna (Plantago...
fot. undefined undefined/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Babka lancetowata

Babka lancetowata lub inaczej wąskolistna (Plantago lanceolata) to nie tylko surowiec na syrop przeciwkaszlowy, ale przede wszystkim smaczne liście. Mają przyjemny i łagodny smak, a sprawdzają się w zupach i sosach (posiekane), a także sałatkach i serkach ziołowych. Warto przygotować także smażone liści babki w cieście.

Zobacz również

Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

NOWE FAKTY
Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

Od 22 do 25 maja Festiwal Muzyki Filmowej w Krakowie

Od 22 do 25 maja Festiwal Muzyki Filmowej w Krakowie

Polecamy

Latarnik Wyborczy – aplikacja, którą warto poznać przed wyborami

Latarnik Wyborczy – aplikacja, którą warto poznać przed wyborami

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna